Czech National Spirits Competition: Nejlepší destilát je z černého rybízu

09.12.2023

V reprezentativních prostorách Strahovského kláštera se dne 2. prosince konal nezapomenutelný slavnostní galavečer, během kterého byly slavnostně vyhlášeny výsledky prestižní mezinárodní soutěže o nejlepší destilát a likér - Czech National Spirits Competition 2023. Tato jedinečná událost spojila exkluzivní atmosféru klášterních prostor s výjimečnými destilačními umělci a znalci.

Czech National Spirits Competiton je novým formátem veřejné soutěže. Naším cílem je hodnotit a prezentovat registrované výrobce destilátů a likérů, především produkci řemeslných lihovarů z České republiky a Slovenské republiky, seznamovat odbornou i širokou veřejnost jak s výsledky soutěže o nejlepší produkt, tak i s výsledky v jednotlivých soutěžních kategoriích, dále pak propagovat destiláty a likéry z České republiky a Slovenské republiky jak u nás, tak v zahraničí.
Zakladatel CNSC: Mgr. Martin Krupička
Mediální ambasador pro ČR: Martin Dejdar

Galavečer začal slavnostním uvítáním v knihovně, které provedl svým poutavým vyprávěním opat královské kanonie Strahovského kláštera, ThLic. PhDr. Daniel Peter Janáček, O.Praem., PhD. Úvodní řeč opata zahrnovala seznámení s historií objektu, což dodalo události kulturní a historický rozměr.

Po úvodních slovech následovalo pozvání do klášterní kaple v Bazilice Nanebevzetí Panny Marie, kde se konal barokní koncert jednoho z nejuznávanějších varhaníků na světě Vladimíra Roubala, který zde vede také chrámový sbor Collegium Strahoviense a komorní orchestr, s nimiž koncertuje a doprovází všechny velké církevní slavnosti. Jeho koncert přidal do večera nádech kultury a elegance.

Videozáznam z večera

V zimním refektáři, kam se poté návštěvníci přesunuli, přišlo očekávané vyhlášení vítězů třetího ročníku soutěže. Zakladatel soutěže Mgr. Martin Krupička a předseda odborné komise Mgr. Michal Šedík společně provedli večerem, plným napětí a očekávání. Ocenění byla udělena v různých kategoriích pro české, slovenské, maďarské a bulharské destiláty.

V sále byli přítomni mj. zástupci velvyslanectví, českých univerzit, Slovenského Rádu rytierov destilátov, prezidenti a viceprezidenti obchodních komor a další významní hosté

Během večera bylo diskutováno o budoucí účasti a spolupráci s destiláty z různých zemí, včetně Čínské lidové republiky, Srbska, Chorvatska a Makedonie.

Byl představen unikátní destilát vyrobený z lupiny, který je poprvé ve světě. K tomuto výjimečnému destilátu bylo vyrobeno pouze 10 kusů v rámci výročí 105 let československé samostatnosti. Tři kusy tohoto destilátu budou darovány do USA s cílem posílit vztahy s československou komunitou.

Vítězi v kategorii nejlepší český destilát, Karl LIQ hruškovice, bylo předáno speciální ocenění včetně diplomu přímo od opata Strahovského kláštera, ThLic. PhDr. Daniela Petera Janáčka, O.Praem., PhD.

Vrchol večera přišel s vyhlášením absolutního šampiona, kterým se stal slovenský destilát z černého rybízu.

Po vyhlášení výsledků následovalo v letním refektáři připravené pohoštění a ochutnávka všech soutěžních vzorků. Na piano zahrála Mgr. Veronika Sluka, o pohoštění se starala Restaurace
Na pekle.

A jak dopadlo vyhlášení vítězů ve všech jednotlivých kategoriích? Vše najdete na stránkách Czech National Spirits Competition.

(pr)